MUP RS opet hapsi povratnike i traži nepostojeće puške

Autor: Agencija Patria

Jučer je MUP RS-a u selu Raševo Općina Milići ponovo hapsio Bošnjake povratnike. U ranim jutarnjim satima u tri kuće u ovom selu sa nalogom Osnovnog suda u Vlasenici policija je pretresla i privela nekoliko Bošnjaka povratnika.

Sva dešavanja u Republici Srpskoj ponovo su unijela uznemirenost među povratnicima, prije svega Bošnjaka.

U pretresima nije pronađeno ono šta se tražilo – automatske puške, a privedeni su pušteni kasno sinoć. Kod jednog je pronađeno lovačko naoružanje za koje je uredno imao oružani list.

Iz jedne kuće izuzet je novac kao i priručnik koji govori o naoružanju!?

Jedan od uhapšenih za Patriju ističe da su mu u kuću upali u 6 sati ujutru pod punom ratnom spremom, te ga pred suprugom i djecom svezali i priveli kao najvećeg teroristu.

„Ovo je postala Palestina, samo je još trebalo da mi djecu i ženu vežu. Mi smo totalno nezaštićeni i u strahu smo. Nikada nisam kažnjavan i to što su tražili kod mene u kući nisu i neće pronaći. Ja sam se vratio 2003. godine, nezaposlen sam, školujem djecu i živim svoj život. Moram istaći da je inspektor u policijskoj stanici u Zvorniku bio jako korektan, a sve ostalo je graničilo s ludilom“, kaže sagovornik Patrije koji iz straha od odmazde ne želi govoriti pod imenom.

Jedan od privedenih tvrdi i da su ga tukli, a kako ističe naš sagovornik povratnici sve više razmišljaju o napuštanju svojih domova.

„Moj otac je ubijen u agresiji. Ne smijem ni pomisliti da ista sudbina čeka moju djecu. Ja molim predstavnike Bošnjaka u RS-u da se malo više počnu baviti povratnicima. Stanje postaje nepodnošljivo“, kaže on.

Održivi povratak u BiH ne mogu osigurati prazne političke riječi, kažu oni koji su se vratili u svoja prijeratna mjesta stanovanja, a ne mogu da žive od vlastitog rada. Sada dodatna represija ponovo tjera ljude s njihovih ognjišta.

Povratnike jučerašnja dešavanja podsjećaju na spornu policijsku akciju iz 2015. godine kodnog naziva „Ruben“ kada je uhapšena trideset i jedna osoba „zbog osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo terorizam ili nedozvoljena proizvodnja ili promet oružja ili eksplozivnih materija“.

Do danas nikada nije bilo optužnice, a svi su uhapšeni slobodni ljudi. Zaključak je jasno izvesti, cilj je bio zastrašiti povratnike. Također nikada niko od nadležnih nije kažnjen zbog akcije Ruben, iako je i Vijeće ministara BiH tražilo pojašnjenja i detaljne analize.

Izvor:Saff

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Related Posts