Dovelo bi do sukoba / Ako ovo uradimo Sjeveru Kosova, oni bi se priključili Novom Pazaru

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je večeras da plaćanje struje za Srbe na severu nije primereno, ali da trenutno, kako je naveo, ne postoji druga opcija, jer ako bi struja bila isključena, to bi dovelo do sukoba.

Kurti je za prištinsku televiziju KTV rekao da je „jedna verzija da se Severu isključi struja“ i „da ostane bez struje“.

„Ali ovo (isključenje struje) je još gore, jer bi se priključili Novom Pazaru. A to bi izazvalo sukob za koji još ne znamo kako se završava“, rekao je on.

Naglasio je da se “dalje tako ne može nastaviti”, te podsetio da “ovo stanje (sa strujom na severu) traje više od 20 godina”.

“Želimo da se sve reši mirnim putem. Dajemo šansu sporazumu o energetskim pitanjima na severu”, rekao je on.

Istakao je i da “zajedno, dodatno plaćamo za suverenitet”.

Kada je u pitanju dalji razvoj energetike, Kurti je rekao da bi, “iako bi Kosovo želelo, ne može da odustane od uglja i njegove upotrebe”.

Istakao je da se radi na tome da se Kosovo “više fokusira na obnovljivu energiju”.

Kurti: Na Kosovu postoji 10 srpskih ekstremističkih organizacija

Aljbin Kurti je rekao da na Kosovu postoji deset srpskih ekstremističkih organizacija koje, kako je rekao, propagiraju nacionalnu i versku mržnju.

On je rekao da su ove organizacije jednom nogom u Beogradu, a drugom u Moskvi.

“To su organizacije za koje verujem da osim što imaju veze sa vladom u Beogradu, mogu da imaju i veze sa ruskim humanitarnim centrom u Nišu”, rekao je kosovski premijer govoreći o mogućnosti da Rusija destabilizuje Kosovo.

Kao odgovor na takve mogućnosti kosovski premijer je rekao da su sednice Saveta bezbednosti Kosova sve češće i na kojima se vrše pripreme kako u pogledu opreme, tako i u pogledu posmatranja i aktivnosti.

“Takav sastanak imaćemo i sutra. Mi, u pozadini političke i javne sfere, intenzivno se pripremamo da ne bude iznenađenja i da sve institucije i državni organi budu sinhronizovani”, rekao je Kurti. (Beta)

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Related Posts