Agresija na Ukrajinu: Da li su Rusi odustali od opsade Kijeva?

Počeo je trideset i prvi dan ruske agresije na Ukrajinu. U svom jutarnjem izvještaju Glavni štab oružanih snaga Ukrajine navodi da ukrajinske trupe nastavljaju odbijati napade ruskih snaga na glavni grad Kijev.

U nastavku prenosimo ključne dijelove spomenutog izvještaja.

U nekim područjima ruska vojska ne odustaje od pokušaja izvođenja jurišnih operacija, vrši zračne napade i pokušava nanijeti gubitke jedinicama Oružanih snaga Ukrajine.
Okupatori i dalje poduzimaju mjere za obnavljanje borbene sposobnosti svojih jedinica: nadopunjavanje municije i goriva za nastavak ofenzivnih akcija.
Ukrajinska vojska navodi da su ruske snage imale poteškoća s angažiranjem kvalitetnog osoblja i podmirivanjem gubitaka pretrpljenih tokom invazije, dijelom zbog utjecaja međunarodnih sankcija.
Štab tvrdi i da je ruska oprema u lošem tehničkom stanju zbog ranijeg nemara i dugotrajnog skladištenja. To utječe na sposobnost Rusije da održi potreban tempo i postigne konačni cilj rata.
Međutim, to nije spriječilo Rusiju da nastavi sa kopneim napadima i zračnim napadima.U izvještaju se navodi i da je Moskva razmjestila maksimalan broj jedinica na teritorij Krima i uz područja Hersonske, Zaporoške, Mariupoljske i Donjecke regije, kako bi suzbila otpor stanovnika spomenutih okupiranih regija.

U oblastima Donjecka i Luganska ukrajinske snage su odbile ruske napade i uništile 8 tenkova, 17 vojnih vozila, srušile 3 aviona i 3 bespilotne letjelice, helikopter i 5 krstarećih projektila. Gubici ruskih snaga u ljudstvu iznosili su oko 170 ljudi.

Poljski plan od 10 tačaka za spas Ukrajine: ‘Ako to ne zaustavi rat, onda moramo ići dalje!’

Poljski premijer Mateusz Morawiecki za portal Politico napisao je tekst u kojemu iznosi plan u 10 tačaka koji bi Evropa trebala poduzeti da zaustavi rat u Ukrajini.

Prvo, moramo isključiti sve ruske banke iz međunarodnog platnog sustava SWIFT. Inače će se rusko gospodarstvo prilagoditi novim uvjetima u roku od nekoliko tjedana.

Drugo, moramo uspostaviti zajedničku politiku azila za ruske vojnike koji odbijaju služiti zločinačkom režimu u Moskvi.

Treće, moramo potpuno zaustaviti rusku propagandu u Evropi. Sloboda govora ne znači pravo na laž.

Četvrto, moramo blokirati ruske brodove iz naših luka.

Peto, ista blokada mora se uspostaviti za cestovni prijevoz u i iz Rusije.

Šesto, moramo nametnuti sankcije ne samo oligarsima nego i cijelom njihovom poslovnom okruženju.

Sedmo, moramo obustaviti vize za sve ruske građane koji žele ući u EU. Ruski narod mora shvatiti da će snositi posljedice ovog rata. I nadamo se da će Putinu okrenuti leđa.

Osmo, moramo uvesti sankcije svim članovima Putinove stranke Jedinstvena Rusija. Oni savršeno dobro znaju što se događa u Ukrajini, a njihovo suučesništvo je neosporno.

Deveto, moramo uvesti potpunu zabranu izvoza u Rusiju tehnologija koje se mogu koristiti za rat.

I deseto, moramo isključiti Rusiju iz svih međunarodnih organizacija. Ne možemo sjediti za istim stolom s kriminalcima.

Herson više nije pod čvrstom kontrolom Rusa, tvrdi dužnosnik Pentagona

Herson, prvi veći grad koji su ruske snage zauzele tokom invazije na Ukrajinu, teritorij je za koji se vode borbe između ukrajinskih i ruskih snaga, rekao je američki vojni dužnosnik novinarima, javlja BBC.

Ako ukrajinske snage zauzmu Herson, koji se nalazi relativno blizu Krima, ruske će snage doživjeti ozbiljan udarac.
Ruska vojska osporila je da je izgubila kontrolu nad Hersonom, gradom s više 250 hiljada stanovnika prije rata, a Ukrajinci na terenu nisu izvijestili da je ponovno zauzet.

“Ukrajinci pokušavaju vratiti Herson, a mi tvrdimo da je Herson zapravo teritorij za koji se vode borbe”, rekao je dužnosnik Pentagona novinarima u petak. “Ne možemo tačno potvrditi ko kontrolira Herson, ali poenta je u tome što se čini da on nije tako čvrsto pod ruskom kontrolom kao prije”, dodao je anonimno dužnosnik. Borbe se vode i u drugim dijelovima hersonske oblasti, dok se ruske snage usredotočuju na kontrolu crnomorske obale.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije: Rusija će nastaviti granatiranja, ne žele izgubiti još više ljudi

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je objavilo novi obavještajni izvještaj o ratu u Ukrajini. Pišu da Rusija i dalje opsjeda niz velikih ukrajinskih gradova uključujući Harkov, Černihiv i Mariupolj.

“Ruske snage nisu spremne poslati pješaštvo u gradove, radije se oslanjaju na neselektivno korištenje zračnog i artiljerijskog bombardiranja u pokušaju demoralizacije obrambenih snaga. Vjerojatno će Rusija nastaviti granatirati urbana područja jer želi ograničiti svoje već značajne gubitke, po cijenu daljnjih civilnih žrtava”, navodi se u izvještaju.

Čini se da Rusi odustaju od opsade Kijeva

U petak je visoki američki obrambeni dužnosnik izvijestio novinare u Varšavi o stanju rata u Ukrajini. Kazao je kako je SAD od početka invazije uočio više od 1250 lansiranja ruskih projektila.

Dodao je kako se čini da Rusi u ovom trenutku ne provode kopnenu ofenzivu prema Kijevu i kako ne pokazuju nikakve znakove da su spremni krenuti na Kijev s kopna, već da uspostavljaju obrambene položaje, što je u skladu s američkom procjenom da je ruski cilj osvojiti istočni dio zemlje.

‘Vidimo kako Ukrajinci sada kreću u napade oko Kijeva i zapadno od njega… Rusi su u odbrambenom položaju’, kazao je.

Izvor:Saff

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Related Posts